Vicky, Cristina, Indíbil i Mandoni

M’encanta Lleida. Potser perquè sempre que hi he estat m’ho he passat d’allò més bé: em retrobe amb Indíbil i Mandoni, Marta i Ritxi, Jéssica i els de JERC, i principalment, amb Vicky i Cristina. Petonets… i el que vos vaig deixar escrit en el llibre.

Ací vull escriure dels meus amics Indíbil i Mandoni, perquè junt amb la Seu, quan els veig ja sé que he arribat a Lleida.

Rocío Jurado... "Esos hombres que tu ves ahí"
Rocío Jurado... "Esos hombres que tú ves ahí"

L’estàtua d’Indíbil i Mandoni és un grup escultòric de bronze situat a la plaça Agelet i Garriga de Lleida, sota l’Arc del Pont, l’antiga entrada a la ciutat (construïda el segle XVIII) que comunica el Carrer Major amb el Pont Vell. Els guerrers, armats amb cadenes, una llança i una falcata (l’espasa característica dels ibers), representen a dos cabdills ilergetes que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i dels romans i que gràcies a les lluites i a les encertades negociacions van evitar que la ciutat fos arrasada.

Originalment, l’obra es titulava “Crit d’independència” i va ser elaborada amb guix per l’escultor barceloní Medardo Sanmartí el 1884. L’escultura representava Istolaci i Indortes, dos guerrers cèltics que lluitaren contra els cartaginesos durant la Segona Guerra Púnica. L’any 1946 es realitzà la rèplica en bronze actual i es dedicà als guerrers ilergetes.

Avui en dia, l’estàtua d’Indíbil i Mandoni és considerada com un dels monuments més destacats i simbòlics de Lleida, juntament amb La Seu Vella i la Font de la Sirena. Situat en un dels centres d’activitat més importants de la ciutat, s’ha convertit en punt de trobada per a desenes de lleidatans.

Anuncios

4 comentarios sobre “Vicky, Cristina, Indíbil i Mandoni

 1. eeeeh! q hem estat així com super liades i no havíem vist l’entrada fins ara! ajajaj!
  saps q?
  1) hem hagut d buscar al google la famosa font d la sirena d lleida, q no sabíem quina era!!!
  2) em sembla molt q l’estàtua original no tenia res a veure ni amb indortes-istolaci ni amb indíbil-mandoni… era un exercici realitzat per un artista local a qui es va becar, i q ho va entregar com a projecte final… b, això és el q m’ha contat algú… la marta, crec…
  3) ja tenim companya d pis nova!!!!!!!!!!
  4) t queremos!
  5) t echamos d menos!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s