«Ara és l’hora»

L’altre dia el meu amic Fernando em va dir que vol que Antioquia, un dels trenta i tants departaments de Colòmbia, s’independitzi i s’uneixi a Catalunya, Euskadi, Baviera, Padània, Sardenya, Còrsega, Bretanya, Frisia, Flandes, Valònia… Cal separar per després unir de manera que quan estiguem de nou units ens puguem tornar a separar.

El planeta Terra ha de girar sobre el seu eix cada dia i, abans de trobar la quadratura del cercle, cal entendre un parell de coses. Primer, que sota el debat de la nació s’amaguen els problemes més tangibles dels pobles. Segon, que assenyalar a l’altre com l’enemic no condueix enlloc. Malgrat això, o potser per això mateix, sembla clar que no cal esperar i que ara és l’hora de parlar.

Malauradament, Artur Mas i Mariano Rajoy han estat els pitjors presidents que ens han tocat en sort en aquesta conjuntura: un que no calla i un altre que no parla, el de l’onerós somriure i el de la ganyota múrria. El líder de CDC ha perdut la meitat del seu electorat, ha trencat CiU i ha desplaçat l’eix catalanista a l’esquerra. A Mariano Rajoy, aquest home que en una escala no se sap si puja o baixa, entre d’altres li correspon la fita d’haver portat Espanya a l’abril de 2013 al 27,16% d’atur. Mas serà jutjat per un delicte de desobediència però, que se sàpiga, de moment Rajoy no serà jutjat de res. Tots dos ens han portat a una fractura social profunda amb el beneplàcit i l’ajuda dels seus think tanks, fundacions, arribistes i llepaculs.

La realitat és que Catalunya està dividida en l’actualitat en dues: la que està a favor de la unió amb Espanya i la que demana la independència. Son dues meitats simètriques i antitètiques que es veuen reflexades i distorsionades en el mirall de davant. Què faran ara les elits polítiques per evitar la radicalització? Estirar més de la corda? Jutjar o no jutjar Mas? Potser ignorem qui posa les olles a escalfar, qui mou l’arbre i qui recull les nous, però l’evidència és tossuda: quatre anys més de Rajoy i fins i tot Valladolid demanarà un referèndum, quatre anys més de Mas i fins i tot Arenys de Munt abandonarà el procès.

I saben què? La Terra ha de girar sobre sí mateixa perquè si es quedés parada els del costat que dóna cap el Sol es cremarien, i els del costat oposat es moririen de fred. El de dalt va fer molt bé les coses. El Gran Rellotger!

The Objective (2.10.2015)

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s